Madáretetés télen

2021.01.25 Szerző: Békés István

Fontos a kerti madarak téli etetése

 

Madáretetés télen
Fénykép forrása: PxHere.com

A téli madáretetés, ami hazánkban is régi hagyomány, nagyon hasznos tevékenység. Egyrészt jóllaknak a madarak, amelyek ilyenkor nehezebben találnak ennivalót, másrészt közelebbről, akár a fűtött szoba ablakából is megfigyelhetjük, hogyan táplálkoznak, és eközben ritka fajokkal is találkozhatunk.
A ház körüli madáretetés azonban  elsősorban szabadidős tevékenység, hiszen a madarak télen is képesek arra, hogy felkutassák a szükséges eleséget. Mégis nagy segítség számukra, ha télen táplálékot adunk nekik.

Ne hagyd abba, ha elkezdted!
Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálék forrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet. Az etetés akár április közepéig, végéig is eltarthat. Az ideális etetési intervallum október végétől április közepéig, végéig tart. Ha új helyen szeretnénk megkezdeni a madarak etetését, akkor már Szeptember első harmadában is elkezdhetjük.

A legfontosabb azonban természetesen az, mit adunk nekik eleségül, sőt, inkább az, mivel tilos etetni őket!

Nem szabad nekik kenyérmorzsát, zsemlét, kiflit, kalácsot, ropit, pattogatott kukoricát, lisztes ételeket, lisztet adni, ugyanis megerjedhet a begyükben, amely komoly betegségek előszobája lehet! Tilos még a sajt, a kutyaeleség, a felvágott, a nyers rizs, tészta és galuska, de felejtsük el a fűszerezett sonkát-szalonnát is!

Ha valóban jót akarunk nekik, akkor keressünk számukra megfelelő madáreleségeket: magvakat, gyümölcsöket, bogyókat, állati zsiradékokat. Szeretik a napraforgót, fenyőmagot, kölest, lenmagot, diót, sótlan, pörköletlen mogyorót és pisztáciát, szezámmagot és még sorolhatnánk.

Az otthoni maradékok közül is vannak olyan étkek, amelyeknek a madaraink is örülnek: ilyen a főtt rizs, főtt tészta, főtt zöldségek, kemény tojás.

Fontos: Amit tehát mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a sózott, fűszerezett ételek nem tesznek jót a madaraknak! Az etetés mellett azonban a madarak téli itatása is nagyon fontos, hiszen a fagyott talajban, pocsolyákban nem tudnak inni.  Ezért rendszeresen cseréljük az itatójukban a vizet, amely lehet kicsit melegebb, sőt, ha nagy fagyok vannak, keverhetünk bele cukrot is, amely megakadályozza a befagyást. Jó madáretetést kívánunk!

 

Néhány egyszerű megoldás madáretetőkre:

Műanyag flakonból
Cserép alátétből
Műanyag flakon fakanállal
Cinke golyók a faágakon
Tojástartóból

Gyál, 2021. január 25.

Összeállította:
Békés István