Amarillisz, a tél hercegnője

2021.02.02 Szerző: Kalmár Éva

A helyes neve Hippeastrum, bár a köznyelv Amarilliszként, Lovagcsillagként ismeri.

 

Amarillisz, a tél hercegnője

A meleg éghajlatú Mexikó, Brazília, Peru a természetes élőhelye, ezért nálunk csak szobanövényként tudjuk tartani. A különleges, óriási trombita alakú virágokkal ékeskedő növénynek ma már nagyon sok fajtájával találkozhatunk. Rendkívül gazdag szín és formavilága lenyűgöző látványt nyújt.

A komor, sötét téli napokon ékessége lehet a lakásnak. Méltán tartják a büszkeség és a költészet virágának. Rendkívül egyszerű, hosszúkás levelei 50-70 cm hosszúra nőnek. A tölcsér alakú virágok hosszú, vastag szárak végén fejlődnek. A kisebb hagymák 2-4 virágot nevelnek, de az erős, nagy hagymák 5-7 virágot is hozhatnak. Egyetlen hagyma 2-3 virágszárat is képes kinevelni.

Sok évvel ezelőtt találkoztam először az Amarillisszel. Bevallom nem győztem csodálni, hogy egy hagyma hogyan képes ekkora gyönyörű virágcsokrot kinevelni. Kaptam jó ötleteket a tartásához, a virágoztatásához. Elvarázsoltak a színek, a formák és kutatni kezdtem milyen hibridek léteznek. Egyre több fajtát találtam a hófehértől a sötét bordóig, a sárgától a zöldig, a vékony hegyes szirmútól a kerek szirmúig, a szimpla virágútól a tömött virágúig. Ma már több mint 100 fajtával rendelkezem, így a tél mindig a szebbnél szebb Amarilliszekről szól.

Amarillisz
Amarillisz

Tartása nem okoz nehézséget, könnyen rábírhatjuk a virágzásra. Kevés odafigyeléssel, nem túl sok energia ráfordítással élvezhetjük a szépségét.

Sokféle módszert hallottam már a tartásáról és arról, hogyan lehet biztonsággal megvirágoztatni.

Megosztom a módszert amit én alkalmazok sikerrel már jó sok éve. Nem ez az egyetlen lehetőség, de nekem ez vált be. Decembertől májusig mindig van virágzó Amarillisz a lakásban. Jó köztük élni.

Amarillisz
Amarillisz

Tavasszal, a fagyok elmúltával a kert félárnyékos részébe kiültetem a hagymákat. tápanyag dús földbe. Eredeti élőhelyén a tűző napon él, de a nemesített hibrideket nem merem a tűző napra tenni. A nyár folyamán többször virágtáppal is meglocsolom, hogy a hagymák növekedjenek, erősödjenek. Egy nyári szezonban 1-2 cm-t is képes nőni a hagyma.

Augusztus végén már nem locsolom, majd szeptemberben kiszedem a földből a hagymákat. Nem vágom le a leveleket, hanem szellős helyen tárolva hagyom, hogy leszáradjanak. Október végén megtisztítom a hagymákat, egyenként papírzacskóba teszem őket és téli pihenőre térnek. A pincében hűvös helyen, teljes sötétben tárolom őket, ahol felkészülnek a virágzásra.

Legalább 3 hónap pihenés után felhozom a lakásba a hagymákat. Szobahőmérsékleten, de még mindig a papírzacskóba csomagolva, sötétben tartom őket. 3-4 hét múlva kezdenek kifejlődni a bimbók a hagymából. Ekkor elültetem őket, és elkezdem locsolni. Ültetéskor fontos, hogy ne takarjuk be földdel teljesen a hagymát, hanem 1/3 része a föld fölött legyen.

Amarillisz
Amarillisz

Most már nincs más dolgunk, csak megvárni, amíg a bimbók kifejlődnek és gyönyörű virágokkal hálálják meg a gondoskodást.

Szaporítani magvetéssel is lehet, de jó sok év telik el a virágzóképes hagyma eléréséig. Ezért én inkább a sarjhagymákat nevelgetem, azok a 3-4. évben már virágzóképesek.

Betegségekre nem túl érzékeny, de legnagyobb és leggyakoribb betegsége a vörös üszök, amely képes az egész hagymát elkorhasztani. Ez a betegség a nem megfelelő tárolás miatt alakul ki. Én eddig még csak egyszer, néhány hete egy új beszerzésnél találkoztam vele. A hagyma, a levelek eldeformálódtak, vörös színűre változtak. Ekkor visszavágtam a leveleket, a hagymáról leszedtem az elszíneződött rétegeket és fahéjjal beszórtam a vágási felületeket. Ahogy kicsit beszáradtak a vágott felületek többször, alaposan megpermeteztem gombalőszerrel. Remélem túléli, mert nagyon különleges barack színű változat.

Esetenként a pajzstetű is megtámadja, ilyenkor ecetbe mártott vattával távolítom el a kártevőt. Erősebb fertőzés esetén felszívódó rövarölővel is megpermetezem.

Mindenkinek sok sikert az Amarillisz neveléséhez és sok örömet a gyönyörű virágokkal.

Gyál, 2021. február 2.

Kalmár Éva