Kertészkedési tippek márciusra

2021.02.23 Szerző: Király László

Az alábbiakban kertészkedési tippeket olvashat március hónapra.

 

Kertészkedési tippek márciusra
Fénykép forrása: PxHere.com

VIRÁGOK ÉS TÁRSAIK
A fagyok elmúltával felébreszthetjük a rózsát téli álmából: a takarást megszüntethetjük és metszhetjük, akkor megfelelő az időpont, ha virágzik az aranyfa. A fűmagvetéshez (április végétől) előkészíthetjük a talajt. Tisztítsuk meg a gyepet a lom- és egyéb téli „maradványoktól”. Különben a fű rothadásnak indul. Csak az első nyírás után végezzük el a levegőztetést, mert akkorra a gyökerek már megfelelően besűrűsödnek. A virágok és cserjék téli takarását eltávolíthatjuk. Nem feltétlenül szükséges a tavaszi nagytakarítás a kertben. A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni. A gyepen lévő lombmaradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb-védelmet nyújt a hasznos rovaroknak. Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajláshoz, így erősebb hajtásokat hoznak. A balkonnövények, dézsás- és cserepes növényeknek itt az átültetési ideje. Ha nem kell átültetni, akkor 1-2 cm friss földet helyezzünk rá. Osszuk szét a komposztot. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra (kb.2-3 cm vastagon), fák és bokrok alá, rózsák alá és virágágyásokra terítsük szét. Csak könnyedén dolgozzuk be (gereblyével vagy talajlazítóval).

A rózsák metszése:
Kezdők számára a rózsametszés meglehetősen bonyolult dolognak tűnik, pedig egyáltalán nem olyan nehéz helyesen, szakszerűen metszeni a rózsákat. Lássunk néhány metszési tanácsot a tearózsák, a floribunda és polianta rózsák, vagy a bokor- és vadrózsák számára.

Teahibridek metszése:
A nemes tearózsák a bokor- és futórózsákhoz képest viszonylag gyengén nőnek, kevésbé nagyméretű bokrot képeznek. A metszés szempontjából ez azt jelenti, hogy erősen vissza kell őket vágni. Fontos szabály: a teahibridek vesszőit egy tenyér szélességének megfelelő hosszig kell visszametszeni. Emellett azonban célszerű figyelembe venni a növekedési erényt és a rózsatő kondícióját is. A gyengébb vesszőket erősebben az erősebb vesszőket kevésbé kell vissza vágni. A túl rövid elfagyott vagy öreg, illetve elhalt farészeket haladéktalanul távolítsuk el. Ha rózsabokraink például a téli erős fagy miatt féloldalasan fejlődtek, tanácsos a bokor kopasz oldalán nőtt friss hajtást a harmadik levél felett visszacsípni, így ebből a hajtásból még azon a nyáron újak fejlődnek, amelyek pár hét múlva bimbókkal is berakódnak.

A jó metszőolló:
Életlen metszőollót használva azt kockáztatjuk, hogy nagyméretű, lassan gyógyuló sebek keletkeznek a hajtásokon. Ez a rózsák esetében végzetes is lehet, mert a rózsavesszők sebgyógyulási folyamatai csak lassan mennek végbe, és még évek múltán is találhatunk nagyobb sebeket a növényeken.

Törzses rózsák:
A törzses rózsákat hasonló módon kell metszeni, mint a teahibrideket, azaz az előző évi vesszőket a tenyérszélesség hosszáig vágjuk vissza. A legutolsó, meghagyott rügyeknek a törzses rózsákon mindig kifelé kell nézniük, hogy szép korona alakulhasson ki. A törzsből a korona alatt induló hajtásokat haladéktalanul távolítsuk el egy éles késsel, ügyelve arra, hogy ne hagyjunk csonkot.

Vadhajtások eltávolítása:
A nemes rózsákat a faiskolákban vadrózsa alanyra szemzik: Ennek köszönhetően fagytűrőbbek és erősebb növekedésűek. Az alanyok azonban újra és újra kihajthatnak és túlnőhetik a nemes rózsarészt, ha nem távolítjuk el őket időben. A vadhajtásokat a nemes hajtásoktól legkönnyebben kisebb leveleik alapján különböztethetjük meg. Fontos, hogy csonk nélkül távolítsuk el őket, különben ismét kihajtanak. Ha a vadhajtások a föld alól törnek elő, akkor óvatosan el kell távolítani a földet a tő körül, és tőből levágni a nem kívánt hajtást. Zöldmetszés: Az elvirágzott rózsafejek helyén csipkebogyótermés alakul ki, amely az egyszer virágzó vad- és sövényrózsákon nem zavaró. A többi fajtán azonban annál inkább, mivel termés helyett másodvirágzást szeretnénk. Az elvirágzott fejeket ezért késedelem nélkül vágjuk le.

Király László