Március a kiskertekben

2021.02.23 Szerző: Király László

MILYEN NÖVÉNYEKET VESSÜNK MÁR MOST?

 

Március a kiskertekben
Fénykép forrása: PxHere.com


Megérkezett a tavasz, megkezdhetjük az első magok vetését a kiskertekbe. Mely zöldségféléket érdemes már most elvetni, elültetni? Ha már nem fagyott a talaj, nincsenek mínuszok és napközben is melegszik a levegő, akkor megkezdhetjük azon magok vetését, amelyek alacsony hőmérsékleten is jól csíráznak. Ilyenek például a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a sáska, a fejes saláta, a vöröshagyma és a hónapos retek is. Figyeljünk arra, hogy a nagy szemű magvakat mindig mélyebbre vessük, az apróbbakat pedig elég 2-3 cm mélyen. Apró magvaknál gyakran előfordul, hogy sűrűn kelnek, ebben az esetben később semmiképpen se halaszuk el az egyelést (pl.sárgarépa). Azoknál a növényeknél, amelyek lassabban kelnek, érdemes odafigyelnünk a gyomosodásra is. A vetés optimális ideje akkor van itt, amikor a talaj átlaghőmérséklete 10-12 c fok fölé emelkedik. A paradicsomot, a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit megéri minél hamarabb elvetni, és minél később betakarítani, hiszen így nagyobb terméseket kaphatunk. Vannak olyan tavaszi növények, amelyeknek hosszú a felnevelési idejük, ezekből mindenképpen érdemes palántát nevelni. Ilyen a fejeskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a dinnye, a paprika, a paradicsom és a tojásgyümölcs. Ha palántázunk, figyeljünk arra, hogy kiültetés előtt egy héttel el kell kezdenünk edzeni a palántáinkat, vagyis szoktatni őket a zordabb körülményekhez. Ilyenkor már kirakhatjuk őket, de csak ha napos az idő és nincsen hideg. A fent említetteken kívül a következő zöldségeket lehet már most márciusban elvetni a szabadföldbe: mángold, cékla, lóbab, cikória, karalábé, fehérrépa, paszternák.(Így nyáron már betakaríthatjuk a termését). A hagymafélék közül a póréhagymát, a téli sarjadékhagymát(más néven kötözőhagymát) illetve az újhagymát is elvethetjük most. A fűszernövények közül elültethetjük a kertbe a metélőhagymát, a koriandert, a kaprot, illetve a vízitormát is, de ezeket a növényeket akár cserépben is felnevelhetjük. Ha picit különlegesebb növényeket is szeretnénk termelni, már  márciusban kezdhetünk a csicsóka gumók elültetésével, a rebarbarával, illetve a spárgát is elültethetjük (ha magról ültetjük a spárgát, csak 4 év múlva lesz termésünk belőle). Minden kiskerti szezon előtt érdemes listát írni az elültetni kívánt növényekről. Nem árt, ha szem előtt tartjuk azt is, mely zöldségeket, gyümölcsöket szereti a család, mik fogynak nagy mennyiségben, és ez alapján kikalkulálni, miből mennyit ültessünk.

Élvezzük a napsütést, irány a kert!
A változékony, néhol hideg, néhol meleg március igen trükkös lehet a kerti teendők szempontjából, de megfelelő odafigyeléssel ilyenkor is ültethetünk.
Színek a kertben: mire figyeljünk virágültetéskor? A fagyérzékeny virágokat és növényeket nem érdemes már márciusban elültetnünk, hiszen mindig jöhetnek nem várt hidegek a jó idő ellenére is. Azonban vannak biztosabb megoldások, ugyanis ha hidegtűrő virágokat ültetünk, kertünk hamarosan színesen fog pompázni. Ilyen a sáfrány, a liliomfélék, az ibolya, a tulipánok, a nárcisz, a búzavirág, illetve a rózsa. Ültetés előtt ne felejtsük el  megfelelően előkészíteni a talajt! Meleg, zárt helyen palántákat is elkezdhetünk nevelni már márciusban. Például elvethetjük az őszirózsa magjait, a dáliát, a lobéliát, a muskátlit, a nebáncsvirágot, a zsályát, a violát. Ha ezeket már kora tavasszal még beltéren vagy melegházban elkezdjük nevelni, akkor nyáron csodálatos virágköltemények fogják díszíteni a kertünket.

Király László