Aktuális kerti munkák április hónapban

2021.04.12 Szerző: Király László

Az év április hónapját, ha jellemezni akarnánk, legjobban a szeszélyes hónap jelzőjével illethetnénk.

Aktuális kerti munkák április hónapban
Fénykép forrása: PxHere.com

Mivel talán még mindig elmondhatjuk: ez a hónap az, amikor még számíthatunk egy-egy hózáporra, még a tavaszi fagyok is megjelenhetnek, akár záporeső is eshet, de lehet akár már nyári meleg is. Akármilyen is az időjárás, a kertek felébredtek, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek, a rovarok, megérkeztek az első gólyák, és a madarak énekükkel szépítik meg a reggeli ébredésünket. Folytathatjuk tehát a kerti munkákat, amelyek ebben a hónapban várnak elvégzésre. Eljött az ideje, hogy szobanövényeinket felülvizsgáljuk, és megkezdjük azok átültetését. Amelyeket ki szoktuk rakni a teraszra, azokat a széltől védett napos helyre kitehetjük, vigyázva, hogy tűző nap még ne érje őket. A dézsás növényeinket is nézzük át, tisztítsuk meg gyökereiket és lássuk el megfelelő tápoldattal, mielőtt kirakjuk őket, rájuk is vigyázva szoktatással, a tűző naptól védve. Ebben a hónapban elültethetjük a dália, a kardvirág hagymákat, és az egynyári virágok úgymint az őszirózsa (callistepkus chinensis), az ördögszem (scabiosa) magokat is a földbe szórhatjuk. A citrom és citromféle fácskákat csak akkor rakjuk ki a szabadba ha biztosak vagyunk abban, hogy megszűntek a tavaszi fagyok, vagy hideg esetén éjszakára vigyük védett helyre. Megkezdhetjük a cserjék, az évelő növényeink felkötözését, megtisztítva az esetlegesen sérült ágaiktól. Áprilisban van ideje a gyepápolásnak, gyepszellőztetésnek és az első fűnyírásnak is, de a fűmag tavaszi vetése is ennek a hónapnak a vége felé aktuális.

Konyhakertünk áprilisi teendői:
Azokat a szabadföldi apró magokat, amelyeket még márciusban nem raktunk a földbe, itt az ideje, hogy elültessük(burgonya, mángold). A kúszónövények vetése is ebben a hónapban esedékes, a hajnalka, a tűzbab, a sarkantyúka, a napraforgó mag. Ha korán akarunk friss zöldséget fogyasztani, az uborka, a dinnye, a cukkini magokat is, tegyük el a melegágyba és hamarabb ki tudjuk ültetni a szabad földbe.  Ilyenkor szoktuk a komposztdombot is áthelyezni, hogy az érett komposztot fel tudjuk használni. A már elvetett magok ágyásait (sárgarépa, zöldség, borsó retek stb.) kikelés után bekapálhatjuk. Száraz tavasz esetén öntözzük meg, hogy az elvetett magok fejlődésnek tudjanak indulni.

Április a gyümölcskertünkben:
Mivel idén korán érkezett a tavasz, a korai gyümölcsfák virágba borultak, már el kellett végezni a korai növényvédelmi védekezést. Ha a szőlő metszése még nem történt volna meg, igyekezzünk minél hamarabb elvégezni, és a bogyósgyümölcsöket rendbe tenni. Végül ne feledkezzünk el a fűszernövényeink karbantartásáról sem, amelyik növény igényli végezzük el a tőosztást, szükség esetén a növények szaporítását. Az ágyásokat tisztítsuk meg a korai gyomoktól.

Áprilisi palántázás:
A hónap első felében meg lehet kezdeni a nem fagyérzékeny zöldségfélék(fejessaláta, a kelkáposzta, a brokkoli, a vöröskáposzta) erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok(árvácska, százszorszép, nefelejcs) palántáinak ültetését, mert ezek az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor agrofólia, közönséges újságpapír, vagy szalma takarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat. A virágzó gyümölcsfáknak örüljenek, de ne permetezzék meg azokat, mert a virágokat megtermékenyítő méheket ezzel elpusztítanák! Itt az ideje ilyenkor az ablak-és erkélyládák betelepítésének is: ültessenek ezekbe fiatal, vagy átteleltetett muskátli töveket. Az ablakládákat változatosabbá lehet tenni az új, különböző színű és a csüngő fajok alkalmazásával. Újkeletű, de nagyon hasznos módszer a muskátli tövek közé egy-egy metélő petrezselyem, metélő hagyma, vagy bazsalikom, majoranna, borsikafű palánta beültetését is.

Ha már nem várható fagy:
A hónap második felében kerülhet sor az uborka, a főzőtök, a cukkini, a dinnye, a patisszon, és a hónap végén a paprika palántáinak ki ültetésére. Talajmenti fagy esetén ezeket az értékes növényeket éjszakára agyagcseréppel lehet megvédeni az elfagyástól, de megmentve korai terméssel hálálják meg a róluk történt gondoskodást. Ebben az időszakban kezdenek elszaporodni a különböző levéltetvek, amelyek ellen minél előbb, szívó kártevők ellen hatásos, de feltétlenül környezetbarát vegyszer kipermetezésével kell védekezni.

És áprilisban már a család asztalára kerül a saját termelésű, friss zöldhagyma, a hónaposretek, és a fejessaláta, amelyekre joggal lehet büszke Apa, Anya és a gyermekek is, akik részt vettek ezeknek a megtermelésében!

Gyál.2021.04.01.

Király László
elnök