Vártuk vissza a fecskéket...

2021.05.19 Szerző: Békés-Csorba Ágnes

Környékünkön korábban sok háziállatot neveltek, valószínű ezért is volt házunk minden oldalán sok  használatban lévő fecskefészek.

 

Vártuk vissza a fecskéket...
Fotó: Békés-Csorba Ágnes

 

Az elmúlt évben épületfelújítást végeztünk, ennek során megpróbáltuk óvatosan levenni a több évtizedes fészkeket, de ez sajnos nem sikerült, mert mindegyik szétporladt a kezünkben. Ezért a Madártani Intézet javaslatára mesterséges fecskefészkeket vásároltam. A régi fészkek maradványaiból a fészekalját, - ami tollakból és szalmából állt – begyűjtöttük, és az „új” fészkekbe tettük. Az új fészkeket ragasztással a felszínre és dübelezéssel tudjuk felerősíteni a teherbíró falba.

Ezek a mesterséges fecskefészkek így néznek ki.

A fecskék érkezése már évek óta április 10-e körül várható, és erre az időpontra az „új” fészkek már fent voltak a korábbiak helyén. Az idén a mostoha időjárás miatt szokatlan érkezésük volt, első hullámban április 10-én érkeztek meg, megnézték a 10 „új” fészket, aztán elmentek. Két hét múlva jöttek a második hullámban, de akkor is nagyon hideg és esős volt az idő, és ekkor is elmentek, hogy hova nem tudjuk.  A harmadik hullám most érkezett meg, május elején ekkor már jobb idő volt, bár reggelenként 3-4 fok van, de talán most már maradnak. A negyedik képen látható, hogy a fészkeket  sikeresen birtokba vették.

Nagyon örülünk, hogy a várva-várt kismadaraink, az „új” fészkeket elfoglalták, jól érzik magukat, és mi is boldogok vagyunk, hogy sikerült ismét fogadni őket. Házunk négy oldalán ma is összesen tíz „új” fecskefészek van, a korábbiak helyén és sikerült az áttelepítés.  Óvjuk hasznos kis madarainkat mert csökken a számuk!

Gyál, 2021. 05. 09. Békés-Csorba Ágnes