Júliusi aktuális kerti tippek

2021.07.01 Szerző: Király László

Minden kerti munkának meghatározott ideje van, amit érdemes mindig tiszteletben tartani. Habár az időjárás késleltetheti vagy siettetheti a kerti munkák idejét.

Júliusi aktuális kerti tippek
Fénykép forrása: PxHere.com

A tátikákat és a többi elnyílt virágokat le kell csipkedni virágzás után, hogy elősegítsük a második növekedést. Nyessük meg és trágyázzuk a szarkalábat és a láng virágot, hogy másodjára is kivirágozzanak. Számos növény könnyen szaporítható bújtással. A vasfű, kecskerágó, borostyán, és kúszórózsa csupán néhány olyan növény, amely gyökerezni fog, ha a hajtásokat jól rögzítettük és jól befedtük talajjal. Legjobb, ha egy éles metszőollóval vagy késsel levágjuk a virágokat, elkerülve így azt, hogy kárt tegyünk a fejlődő növényben. A ferde vágás nagyobb nedvszívó felületet biztosít a vízben, és megakadályozza, hogy a szár alapja a váza aljára „feküdjön”. A legjobb, ha egy vödör vízzel megyünk virágot szedni a kertbe, nem pedig kosárral. Válasszuk szét és ültessük át a szakállas íriszt, felhasználva a rizómák erős végeit. A régi középső részt dobjuk el. Vágjuk vissza a leveleket kb.15 cm-re. A magas virágokat karózni kell, hogy a szél ne tehessen bennük kárt. Használjunk olyan karót, amelyik elég nagy ahhoz, hogy megtámassza a növényt, de ne legyen túl szembetűnő. Használjunk puha zsinórt vagy sodort madzagot a megkötéshez. A barnás vagy szürkés foltot a gyepen okozhatja egy tompa vagy helytelenül beállított fűnyíró penge, amelyik nem vágja, hanem tépi a füvet, úgyhogy nem árt időnként leellenőrizni fűnyírógépünket. Tároljuk a növényvédő szereket biztonságos helyen, az eredeti csomagolásukban, elzárva a gyerekek és háziállatok elől. Használjuk óvatosan a rovarirtó szereket a kertben, elolvasva a címkéket és követve a rajta leírt utasításokat. A figyelmeztetések és óvintézkedések a mi védelmünket szolgálják. Egyes növényvédőszereknél több napot kell várni az utolsó permetezés és a betakarítás között. Olvassuk el és kövessük az összes utasítást, mielőtt alkalmaznánk a növényekre. Használat előtt alaposan mossunk meg minden terméket. Védekezzünk a szúnyogok ellen, kiiktatva minden fölösleges vízforrást (a pangó víz a szúnyogok kedvenc gyülekező helye.) A kert kb.2,5cm esőt vagy vizet igényel minden héten. A kora reggel a legjobb időszak a locsoláshoz. Az esti öntözés azért nem a legmegfelelőbb, mert az egész éjszakára nedvesen maradt levelek hajlamosabbak a gombabetegségekre. Talajtakarással csökkenthetjük a vízveszteséget és javíthatjuk a termést. Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításhoz vessük el a magokat július végén, augusztus elején. Ültessük folyamatosan az olyan növényeket, mint bab vagy csemegekukorica, hogy folyamatosan szüretelhessünk, amíg le nem esik az első hó. Egy kiskert is nagy mennyiségű zöldségeket termelhet, ha egész nyáron ültetünk bele. Ellenőrizzük a zöldségek és virágok talajának nedvességtartalmát. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, néhány növénynek napi két locsolásra is szüksége lehet. Próbáljuk vonzani a rovarevő madarakat a kertbe, erre a legegyszerűbb, ha friss vizet teszünk ki a számukra.

Gyümölcsös: Folyamatosan végezheted a díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újra formálását. A lilaakácot például évente kétszer is érdemes metszeni, a mostani kurtítás során a hosszú, megnyúlt új hajtásokat nyessük vissza 5-6 rügyre. A mostani alakító és irányító metszéssel a novemberben esedékes fő metszést készítjük elő. A lilaakác igényli is a gondozást meg nem is. Itt az ideje a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, melynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat pár cm-rel kurtítsd meg, alakítsd a kívánt formára. Miután július vége felé, az első év nyarán a málna sarjhajtások már jól megnyúltak, a vesszőcsonkokat a talaj felszínén távolítsd el. Kajszi és őszibarack szüretelése közben se felejtkezz meg a gyümölcsfák nagyadagú vízzel történő öntözéséről, melyet garantáltan meghálálnak. A csonthéjas gyümölcsfajok jelentős részénél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július közepéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatsz a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt három héttel szabadítsd ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint július közepéig célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani.

Konyhakerti palánták kiültetése: Kiültetés előtt eddzed a palántákat. A palánta edzéséhez aktívan használhatod a házilag egyszerűen elkészíthető hidegágyat. A hidegágy megfelelő korai palánták nevelésére (korai zöldségek) a bentről(szobából, verandáról, melegházból) kikerült palánták edzésére, szoktatására. A középhosszú, hosszú tenyész idejű karfiol palántákat június elejétől július végéig ültetheted ki. Egyéb kései és jövő tavasszal szedhető káposztafélék júniusban elvetett palántáit is most ültetheted ki.

Magvetés szabadföldbe: A mángoldot érdemes folyamatosan egészen júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szedni való belőle. Július elején még vetheted a zöldbabot, az uborkát, a kései sárgarépát, az őszi retket, a csemegekukoricát, a céklát és a póréhagymát. A korai cékla június végétől július közepéig vethető. Július közepén kerülhet sor a rövid tenyészidejű borsó vetésére. A rebarbarán meghagyott termésszár július közepére beérleli magvait, melyek igen rövid ideig csírázó képesek, tehát ha magról szeretnél szaporítani, akkor most vesd el, és neveljünk belőle őszig palántákat, melyeket már végleges helyükre ültethetsz. Július elején vesd a gumós édesköményt. Márciustól augusztus közepéig vethető a kapor, 25-30cm-es sortávolságra, 1,5-3cm mélyen. Társítható paradicsommal, uborkával, tökkel, káposztafélékkel, céklával és hagymával. De ne ültessük sárgarépa mellé, csökkentheti azok terméshozamát. Köménnyel se társítsuk. Márciustól-augusztusig vethető a rukkola. Folyóméterenként 18-22 magot vess 20-30cm sortávolságra, 1-2cm mélyre.

Egyéb: Folyamatosan kötözd, hónaljazd a paradicsomot. A padlizsánt, paprikát ugyanúgy ajánlott hónaljazni, mint a paradicsomot. Alulról szedd le az előtörő hajtásokat. Júliustól töltögesd fel a póréhagyma töveket földdel, kb.három hetente. A konyhakertben folyamatos feladat a gyomlálás, a növényvédelem.

Betakarítás, tárolás: Bár jellemzően már nyár elejétől érnek hazánkban a gyümölcstermő növények termései, az alma és körte szürete „csak” augusztustól indul el. Július végén, augusztus elején érik néhány korai alma pl. az Éva, körték közül az augusztus második felében érő Vilmos. Július végétől érnek bizonyos őszibarack fajták (pl.Red Haven, Remény). Érik a kajszi is (pl.Bergeron, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönczi, Pannonia). Még mindig érik a meggy (pl. Éva, Pándy, újfehértói fürtös). Itt az ideje a korai szilvák érésének (pl.Stanley, zöld ringló). A szilva nem utóérő gyümölcs, ezért éretten hamvasan, szárral együtt szedd merev falú szedőedénybe. Még mindig érik a ribiszke, érik a málna (pl.Fertődi zamatos, a kétszer termő Autumm Bliss, a folyton termő Polka). Itt a fokhagyma szüret ideje. Az ősszel duggatott fokhagyma június végétől már szedhető. A tavaszi fokhagyma pedig július közepétől. A fokhagyma akkor szedhető, amikor levelei kezdenek tönkre menni, és az alsó levelek már megbarnultak, elszáradtak. A felszedés idején a talaj száraz legyen. Már érik a paradicsom. Mielőtt felhasználod, a paradicsomot fogj magot. A hónap végére eljön a sárgadinnye és görögdinnye szüret ideje. Szedhetők a nyári tökök. A tök levele gyakran ezüstös mintázatú, ami nem gombabetegség jele! Július elejére szedhető az áttelelő vöröshagyma. Fajtától függően szedheted fel a burgonyát. A gumók kiszedésére a virágzás lezajlása után kerülhet sor. A növényeket húzd ki a talajból, a gumókat forgasd ki. A tárolás papírzsákokban történhet, de semmiképpen sem tárolhatunk műanyag zsákokban, mert ez a gumók rothadásához vezethet. A korai karfiol fajták is lassan betakaríthatók (július-augusztus). Utánuk céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot lehet termeszteni. A fűszer és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. A sáfrányt helyettesítő fűszer, a sáfrányos szeklice július-augusztusban nyíló tűzvörös, nyelves virágainak szirmait le kell csípni a teljes virágzást követően, és tűző napon kell szárítani. Az íriszek virágzása áprilistól egészen júliusig tart, melyet követően nekiláthatsz a tőosztással való szaporításukhoz. Manapság gyakori jelenség a jégeső. Viharos időjárás esetén a dália tövek mellé feltétlenül szükséges támberendezést helyezni, a későbbiekben a kardvirágokról sem megfeledkezve.

Júliusban továbbra is védekezni kell a kártevők és kórokozók ellen, folyamatos feladat a gyomlálás. Júliusban megjelennek a lepkekabócák. Az első fehér „gócot” azonnal le kell szedni.

Gyál.2021.július 01.

Király László
elnök