Augusztusi aktuális kerti tippek

2021.08.01 Szerző: Király László

Az őszibarackfákat augusztus közepétől szeptember közepéig ajánlott nyári metszéssel megmetszeni, gyakorlatilag ugyanúgy, mint tavasszal.

Augusztusi aktuális kerti tippek
Fénykép forrása: PxHere.com

A szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket ebben az időszakban érdemes visszacsípni, ill. a hónaljhajtásokat megkurtítani, mely szeptemberben megismételhető.

KONYHAKERT:
Augusztus elejétől akár október közepéig szórva vethetsz a feltakarított ágyásokba téli takarónövényeket. Augusztusban újra vethető a borsó, a bab, a kapor, a metélőhagyma(snidling). Augusztus közepétől augusztus végéig jól szellőztethető fólia alá vetheted a fejes salátát, amely az ültetés után 6 hét múlva már szedhető. Augusztustól október elejéig vetheted az áttelelő fejes salátát (például a Téli vajfejet), így az már kora tavasszal szedhető. Augusztus végétől szeptember közepéig még vethető a hónapos retek. Az áttelelő spenótot szeptember végéig vetheted. Áttelelő fajták pl. Matador, Vital, Atlanta. Ha még ebben az évben friss spenótra vágysz augusztus vége az utolsó lehetőség a spenót vetésére káposzta mellé. A káposzta távol tartja tőle a földibolhákat. Márciustól augusztusig vethető a rukkola. Augusztus második felében vess áttelelő étkezési vöröshagymát.

Egyéb tennivalók a konyhakertben:
A paprika még gyors terméshozásra bírható kevés nitrogént, viszont sok magnéziumot és foszfort tartalmazó komplex műtrágyával. A kiskerti tapasztalatok szerint, ha termést szeretnél, használj keserűsót a paprikára: 2%-os keserűsó oldattal permetezd meg a növényállományt. Az uborka és a répa öntözésekor a rendszerességen legyen a hangsúly, így nem fognak felrepedni és megkeseredni. A tökfélék (a dinnye is ide tartozik) esetében ügyelj, hogy nagy hőségben a talaját ne hagyd extrém módon kiszáradni, mert virágaik ilyenkor egy-két óra alatt elhervadnak, és megtermékenyülés nélkül leesnek. A tökfélék érése idején érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, mely védi a rothasztó gombáktól és megakadályozza a súlyos termések eldeformálódását is. A karósbabnak lényegesen több vízmennyiségre van szüksége, mint a bokor babnak, mely a levéltömeg hatalmas mennyiségének és sekélyen elhelyezkedő gyökereinek tudható be. Mindenképpen öntözd rendszeresen. A mulcsozást meghálálja. Az óramutató járásának megfelelő irányba, folyamatosan igazítsd a lecsüngő hajtásokat, a gyorsabb fejlődés érdekében. Ne feledkezz meg a bab rendszeres kapálásáról. Töltögesd fel a póréhagyma töveket földdel, kb.3 hetente. A szamóca palántákat július közepétől augusztus közepéig ültetheted. Július közepétől augusztus közepéig ideális a szamóca sarjakról történő szaporítása.

Betakarítás, tárolás:
Augusztus az őszibarack fajták fő érési ideje. (Baloygold, Champion-augusztus közepe, Cresthaven- augusztus második fele.) A szilvák fő érési ideje augusztus. A szilva nem utóérő gyümölcs, ezért éretten, hamvasan, szárral együtt szedd merev falú szedőedénybe. Bár jellemzően már nyár elejétől érnek hazánkban a gyümölcstermő növények termései, az alma és körte szürete csak augusztustól indul el. Augusztusban érik pl. a július végén, augusztus elején érő Éva, a Nyári fontos, a hónap végén érő Gála. Itt a körte szezonja. Augusztus elején érik a Clapp kedveltje, a Bohusné vajkörtéje is. Augusztus második hetétől szeptember első hetéig érik a Kálmán körte. Augusztus közepén, második felében válik szedésre alkalmassá a rövid ideig tárolható Piros Clapp, Dr.Guyot Gyula termése. A hónap végén kezdheted a világon legelterjedtebb fajta, a muskotályos zamatú Vilmos körte szedését, mely akár 2-3 hónapig is eltartható. De ekkor érik az Ilonka nevű nyári körte fajta is. A Hardy vajkörte érése időjárástól függően átcsúszhat szeptember elejére is. Érnek a kétszer termő málnák (pl.Autumm Bliss, fertődi narancssárga). Ha van a kertedben Csabagyöngye akkor már augusztus elejétől szüretelhetsz, házikertben leginkább csemegeszőlőként fogyasztják. Továbbra is szedhetők a tökfélék (a dinnye is ide tartozik)! A letermett tövektől meg kell szabadulni, mert különben a gombák martalékául esnek, és terjesztik a fertőzést. Egyes zöldségek, például a cukkini és a patisszon folyamatos szedése serkentőleg hat a további virágképződésre, és ezáltal az őszi termés mennyiségére. A korai karfiol fajták fő betakarítási ideje augusztus. Utánuk céklát, téli retket, őszi fogyasztásra vetett spenótot lehet termeszteni. Augusztus a paradicsom dömping ideje. Fogj magot a paradicsomból, ha elégedett voltál a paradicsomod minőségével. A padlizsán augusztustól érik. Húsos bogyója akkor szedhető, amikor végleges méretét már elérte, héja fényes, húsa kemény, de benne a mag érése még nem kezdődött el, de a mag színe még fehér. A miniatűr balkonpadlizsán, az Ophelia F1 Hibrid augusztustól ontja a teniszlabda méretű bébi padlizsánokat. Fajtától függően szedheted fel a burgonyát. A gumók kiszedésére a virágzás lezajlása után kerülhet sor. A tárolás papírzsákokban történhet, de semmiképpen se tárolj műanyag zsákokban, mert ez a gumók rothadásához vezethet. Augusztus elején szedhető a gyöngyhagyma. Augusztusban, szeptemberben szedhető a tavaszi vöröshagyma. A póréhagyma felszedése fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak. Szedheted a lilahagymát is. A duggatott hagymát augusztus elején, a magról vetettet augusztus végén szedheted fel. A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod.

Díszkert
egynyári dísznövények:
Tápoldatozz, gyomlálj rendszeresen. Esős nyarakon a gombabetegségek, kánikula idején a levéltetvek, tripszek támadhatnak.
Lágyszárú évelő dísznövények:
A dáliák hosszan tartó, folyamatos virágzása érdekében az elszáradt virágokat rendszeresen távolítsd el. Ne feledj a nagyvirágú fajták mellé támasztékot tenni. Törd ki a dáliák oldalhajtásait, hogy a fő száron minél hatalmasabb virág fejlődjön. Az egész szezon alatt, de még az ősz beállta előtt, akár harmadára is vissza metszheted a sétányrózsát. A kerti macskamentát júliusi-augusztusi visszavágás után másod virágzásra ösztönheted. Akár már most elültetheted a hóvirág, a tavaszi tőzike és a nárcisz hagymáit. Most ültetheted át a gumós évelőket is, mint a pünkösdi rózsa, császárkorona, korbácsliliom. A hónap során a tigrisliliom és a tűzliliom szárán fejlesztett apró hagymákat ültesd el 5cm mély barázdába,10cm tőtávolságra, pár centis talajtakarással.

Gyep:
Augusztustól-szeptemberig végezz gyeplazítást, szintén augusztus-szeptemberben szükségessé válhat a talajfertőtlenítés. Augusztus közepétől új területeket is gyepművelés alá vehetsz, gondos talaj-                       előkészítéssel, a tavaszi telepítéssel azonos módon.

Egyéb tennivalók a kertben:
Még mindig fontos feladat az öntözés. A betakarításnál keletkező növényi részek minden esetben a komposzt anyagát gazdagítsák, arra azonban ügyelj, hogy gombafertőzés által károsított növényi részek ne kerüljenek bele!

Vegetatív szaporítás:
Itt az ideje a szemzésnek. A nyári szezonra jellemző vegetatív (ivartalan) szaporítási módja a szár dugványozás, azon belül is a zöld-illetve a félfás hajtás dugványozás. A muskátlit is most szaporíthatod.

Növényvédelem:
Augusztusban továbbra is védekezni kell a kártevők és kórokozók ellen, folyamatos a gyomlálás. A késő nyár a csigák szaporodásának ideje. Pusztítanak a vándorpoloskák. Nem válogatnak mindent megkóstolnak. Preventív védelem a szőlőben. Amennyiben a rettegett amerikai fehér szövőlepke fészkeit fedeznéd fel, haladéktalanul távolítsd el. A darazsak ellen érdemes fehér hálót használni.

Gyál. 2021.augusztus 01.

Király László
elnök