Szeptemberi aktuális kerti tippek

2021.09.01 Szerző: Király László

Épp, hogy elkezdődött a szeptember, de a jó kertész már most előre tervez.

Szeptemberi aktuális kerti tippek
Fénykép forrása: PxHere.com

Ha azt gondolnád, ebben a hónapban már csak a megérett terményt falatozza a legtöbb gazda, akkor tévedsz. Egy rakás munkát kell még elvégezni ahhoz, hogy a következő évben is bőséges termést takaríthassunk be.

Általános tippek a hónapra:
az őszi lombhullatással egyre több levél, faág és termés kerülhet a kerti tavakba. Figyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsuk meg a vizet, hogy zavartalan maradjon a tó élővilága. A lehalászott növényi részeket bele tehetjük a komposztunkba is. Sokan védekeznek fedőhálóval a szennyeződések ellen, de ez sok állatot elriaszthat. Érdemes ellenőrizni a támasztékokat a fák, bokrok és kisebb virágok mellett is még a hideg beállta előtt. Ajánlott egy pillantást vetni a csatornára is, mivel ilyenkor sokkal több csapadék hullik, jobb, ha nem közvetlenül egy növényre érkezik a lefolyó víz. Nézzük meg, hogy jó irányba áll-e a cső, nincs benne dugulás a lehulló levelektől, termésektől. Hogy elkerüljük a fák, növények betegségét, rendszeresen távolítsuk el a lombok alá hullott terményt. Mielőtt neki látnánk az őszi vetésnek, érdemes a kertet kitakarítani. Ez azt jelenti, hogy azokat a szerszámokat, eszközöket, amelyeket ősszel nem fognak használni, el kell tenni. Vetés előtt a kiszemelt területet érdemes kigyomlálni, felgereblyézni, kicsit átforgatni és így belevetni a magokat, hagymákat. Az egynyári növények részei szintén mehetnek a komposztba.

Virágoskert:
ideje elültetni az évelőket és a tavasszal virágzó hagymákat, mint például a nárciszt, sáfrányt, és a jácintot. Érdemes elvégezni az őszi permetezést, viszont a tápoldatozást folyamatosan csökkenteni kell. Ahogy a hőmérséklet esik, úgy érdemes gondoskodni azokról a növényekről, melyek még nem merültek téli álomba. Ha szükséges, használjunk talajtakarót. A rózsa esetében is alkalmazható talajtakaró, ami elősegíti a talaj kiszáradását, javítja annak textúráját és megvédi a gyenge növényt.

Zöldség-gyümölcs:
bármilyen furcsa még lehet olyan növényt ültetni, amit még tél előtt le is tudunk szüretelni. Ilyen például a zöldsaláta, a brokkoli, a kelkáposzta, és a káposzta is. Ilyenkor ültetik el a fokhagymát is-bár ez már csak jövőre fog termést hozni. A fákról szüreteljük le a gyümölcsöket. A lehullott és fogyasztásra nem alkalmas darabokat, bele dobhatjuk a komposztba, de előtte meg kell róla győződnünk, hogy a fa nem beteg. A kertünkben található gyümölcsfákat érdemes mély locsolással öntözni, hogy ezzel is készítsük őket a télre. Ilyenkor érdemes megmetszeni a málna-és szeder bokrokat. Ha szükséges, karózzuk is ki őket.

Üvegházak:
az üvegházakban nevelt növényeket kora reggel kell öntözni, hogy estére ne maradjon bent nedvesség. Ha késő délután vagy este locsolunk az több kártevőnek, gombának is kedvez. Ilyen például a botritisz is. Ezért fontos az is, hogy késő délután már zárjuk be az üvegház szellőzőnyílásait, hogy megőrizzük a növények fejlődéséhez szükséges meleg hőmérsékletet. Ne tárolónak használjuk az üvegházat. A felszereléseket, cserepeket és eszközöket ne itt tartsuk, mivel könnyen átterjedhet róluk bármilyen betegség az üveg-                 házban nevelt növényekre. Az így termesztett zöldségek, gyümölcsök nagyon nagy figyelmet és gondoskodást igényelnek. A hónap végéhez közeledve érdemes az árnyékolókat is eltávolítani az üvegház ablakairól, mivel most már az lesz a cél, hogy a lehető legtöbb fény érje a növényeket.

Gyepgondozás:
sokan tanácsolják azt, hogy ősszel érdemes újra vetni udvarunkon a füvet. Kicsit meg kell mozgatni a földet, főleg azokon a részeken, ahol nyáron kipusztult a növényzet és az új fűkeverékkel ismét be lehet vetni. Szakemberek szerint az őszi időjárás kedvez a gyep növekedésének. Ha nincs különösebben gond a gyepünkkel, akkor is ajánlott néhány dologra odafigyelni. Az első az, hogy a fűnyíró késeit magasabbra kell állítani, mivel lassabban nő a fű ősszel, könnyen túl rövidre nyírhatjuk, ha nem figyelünk. Ilyenkor érdemes egy kicsit felfrissíteni, légteleníteni a pázsitot. Ehhez csak egy villa kell, amivel megszurkálhatjuk a föld felszínét. Ha tehetjük, tápláljuk a gyepet olyan őszi műtrágyával, amely káliumban gazdag és alacsony nitrogén tartalmú.

Őszi tennivalóink a kertben:
távolítsuk el a lejárt egynyári növényeket és készítsünk belőlük komposztot. A gyomokat és a meztelen csigákat is el kell távolítanunk a kertből. Íme néhány fontos feladat és terv, amit meg kell valósítanunk a hónap folyamán, hogy kertünk a legjobb formáját hozza az ősz hátralévő részében, és jól elő legyen készítve a hosszú, hideg télre, majd az azt követő tavaszra.

Évelő-és egynyári növények, virághagymák:
az őszi hónapok folyamán, szeptemberben, októberben és novemberben, amikor a talaj hőmérséklete 15C alá süllyed, a tavaszi virágok (pl.tulipán, nárcisz, jácint, szibériai csillagvirág, törpeírisz, szellőrózsa, sáfrány) hagymáit el kell ültetnünk. Válasszuk ki az egészséges, betegségektől mentes hagymákat. Tegyünk csontlisztet vagy virághagymákhoz való trágyát a fészekbe, ahová a hagymákat ültetjük. A téli árvácskát, a virágzó kálát, a virágzó káposztát, és a krizantémot most kell elültetnünk, hogy egy kis színt adjunk a kertnek, miután a nyári virágok már elhervadtak.

Az évelő növények magjait ebben a hónapban kell elvetnünk, szórjuk sorba vagy nyílt ágyásokba, hogy a fiatal palánták készek legyenek az állandó helyükre való átültetésre jövő tavasszal. Amint az idő hűvössebbé válik, a túl nőtt vagy túl szaporodott évelő növényeket ki kell ásni és szétosztani, vagy a kert egy másik részébe átültetni. Az új vagy kicserélendő évelőket is ilyenkor kell elültetni. Az érzékenyebb virághagymákat ki kell ásni, és sötét, hűvös helyre tenni, amint beáll az első fagy.

Bokrok és fák:
az ősz a legmegfelelőbb évszak a fák és bokrok kiválasztására. Az őszi telepítés kedvez a gyökerek megfelelő fejlődésének, és lehetővé teszi a növény megtelepedését tavaszra. Ha száraz idő van, öntözzük a növényt, amíg a talaj meg nem fagy. Ne kezeljük műtrágyával a fákat és a virágzó cserjéket, hogy legyen lehetőségük megedződni a tél beállta előtt.

Gyümölcsök és zöldségek:
a gyümölcsök és zöldségek betakarítása a termesztésük legjobb része. Gyakran előfordulhat, hogy bizonyos gyümölcsből vagy zöldségből sokkal többet termelünk, mint amennyit családunk el tud fogyasztani. Osszuk meg a fölösleges tök- vagy paradicsom termést barátainkkal, szomszédjainkkal, és ne feledkezzünk meg a helyi élelmiszer lerakatokról és átvevő szervezetekről sem. Bár a legtöbb gyümölcs és zöldség frissen, a szedés napján fogyasztva a legjobb, fagyasztással, aszalással, tartósítással vagy befőzéssel meg tudjuk hosszabbítani a szezonját. A gyümölcsöket és zöldségeket rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy lássuk, mikor érnek meg. A szilvafákat betakarítás után azonnal meg kell metszenünk, hogy biztosítsuk a jövő évi bőséges termést is. Amint a hagyma szára elszárad, ki kell szednünk őket a földből. Meleg, száraz, világos helyen szárítsuk őket kb. 10 napig, majd hűvös, sötét, száraz helyen tároljuk. Egyes kapásnövények mint pl. a sárgarépa, a hagyma és a paszternák, a földben maradhatnak a hideg évszak alatt is, és amikor szükséges, kiáshatjuk őket. Használjunk elegendő talajtakarót, hogy megvédjük a földet a fagytól, és a növény friss marad amíg szükség lesz rá. Miután befejeztük a nyári zöldségek betakarítását, telepítsünk olyan talajtakaró növényeket, mint a lóhere, a tehénborsó, a szójabab, vagy bükköny, azzal a céllal, hogy jövő tavasszal beleszántsuk a földbe. Ezek a nitrogén-termelő növények szerves anyagokkal és tápanyaggal látják el a kerti növényeinket a következő évben, télen pedig gátolják a gyomok terjedését.

Gyál.2021.09.01.

Király László
elnök