Októberi aktuális kerti tippek

2021.10.01 Szerző: Király László

Alább olvasható az október havi aktuális kerti tippjeink.

Októberi aktuális kerti tippek
Fénykép forrása: PxHere.com

Mostanra már a burgonyának is be kellett érnie. Miután a levelei leszáradnak, ezeket levághatjuk és még néhány hétig hagyjuk a földben. Ezzel megelőzhetjük a penészgomba spóráinak elterjedését a növényeinken. Várjunk, míg napos, száraz idő lesz és akkor ássuk ki a burgonyát. Súroljuk le róla a földet és hagyjuk száradni, mielőtt zsákokba tesszük és fagymentes, sötét helyen tároljuk. Felszedhetjük az édesburgonya gumóit is. Októberben ideje leszedni az utolsó babokat, komposztáljuk a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő, gyökérgumó nagyon jó trágya. Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz. A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek. Most, még fagy előtt szedjük le a zöldparadicsomot is. Készíthetünk belőle zöldparadicsomos chutney-t vagy hagyjuk beérni a lakásban. A zöldparadicsomot nyugodtan tárolhatjuk hűvösebb helyen, hogy lassacskán beérjen, viszont meg is sürgethetjük az érési folyamatot, ha egy napos ablakpárkányra tesszük egy tálcára egy érett banán mellé.

Őszi kerti munkálatok:
ahogy az ágyások kezdenek megüresedni, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet. Hagyjunk nagyobb földtömböket ásás után, mert a giliszták úgyis szétzúzzák, hogy trágyához hozzáférhessenek. A talajban levő víz megfagyása, aztán megolvadása tavasszal lazává teszi a talajt, így könnyebb dolgunk lesz. Október és november a legmegfelelőbb hónap, hogy neki lássunk az ásásnak, hogy jó mélyre kerüljön a trágya, és mélyebbé váljon a termőtalaj réteg. A jobb minőségű talajba, melynek felásása nem szükséges évente, télire ültethetünk lóbabot, mivel az nagyon jó zöldtrágya. Temessünk be minden előző évben elültetett zöldtrágyának alkalmas növényt, például a mustárt. A komposztládánk hamar megtelhet, ahogy az utolsó termést is betakarítottuk, úgyhogy ez jó alkalom arra is, hogy felgyorsítsuk a bomlási folyamatot. Takarjuk le, inkább legyen nyírkos, mint teljesen átázott, a lényeg, hogy melegben legyen. Ha van fekete nadályunk, tegyük azt is a komposzthoz, hogy beindítsa a bomlást. Hamarosan kezdenek hullni a levelek, ez pedig értékes forrás lehet számunkra. Ehhez készítsünk elő egy levéltárolót. Egyszerű: szúrjunk négy cöveket a földbe, és rögzítsünk köréje dróthálót. Tömjük meg száraz levelekkel, és hagyjuk állni egy évig. A rakás legalább egyharmadára fog csökkenni, így ahogy hullnak a levelek, halmozhatjuk is bele. Ha olyan csodálatos gépet használunk, amelyik össze is szecskázza a leveleket, megfigyelhetjük, hogy a levelek sokkal hamarabb rothadásnak indulnak. De vigyázzunk az utcaseprőkre, mert a levélgyűjteményünk láttán esetleg kertünkbe ürítik ki a szemetet.

Októberi vetés, ültetés, kertművelés:
Még nem késő kiültetni a dughagymát, mert ezek szívósak, jól áttelelnek, és egy hónappal korábban beérnek, mint a tavasszal ültetett. A fokhagymát is elültethetjük most, habár ez még novemberig várhat. Ha van rá időnk és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen időre számíthatunk novemberben. Elvethetjük a lóbabot is, hogy tavasszal hamarabb induljon fejlődésnek, viszont a hidegebb éghajlatú területeken jobb, ha tavaszig várunk a lóbab vetésével, mert akkor könnyebben csírázik. Jobb később, mint soha. Távolítsuk el az áttelelő káposztafélékről a sárguló leveleket, mert ezek semmilyen szempontból sincsenek a növény előnyére, és így elősegítjük a karfiol további fejlődését. Vethetünk saláta és spenót magokat is.

Őszi gyümölcsös:
miután már az eper leért, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, távolítsuk el az elszáradt leveleket, az elrothadt eperszemeket, amelyeket elmulasztottunk leszedni, és tépjük ki az indákat. Az olyan gyümölcstermő bokrokat, mint a piros és fekete ribizli, meg kell metszeni, mint ahogy az egres bokrokat is. Ez a hónap és a november a legmegfelelőbb idő a málna-és szeder bokrok gondozására is, többek között az új hajtások szétültetésére. Tegyünk a növény tővére komposztot és 250 gramm csontlisztet négyzetméterenként, ez nagyon jó tápanyag számukra.

Október a melegházban, késő őszi kertészeti teendők:
Ha még nem tettük meg, itt az ideje egy alapos takarításnak, szabaduljunk meg az üres virágcserepektől, edényektől, egyelőre tegyük őket félre a fészerbe-később majd megtölthetjük őket.  A következő lépésben pedig egy kis mosószerrel és fertőtlenítővel surlókefével mossuk le a melegházat. Ha jól megtisztítjuk az üveget, több fény szűrődik be majd a sötét napokon, a tiszta keretekre pedig nem telepednek rá a tél idejére menedéket kereső kártevők. Ha télen is használni akarjuk az üvegházat, jó ha most leszigeteljük. Erre a légpárnás fólia vagy a meleg takaró a legalkalmasabb. Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, különben a penész elburjánzik a melegházban. Ugyanakkor vethetünk szívós fejes salátát áttelelő spenótot, hogy időjárástól függetlenül megtermeljük a finom salátákhoz a hozzávalót. Az alma-,körte-és cseresznyefa metszését nyugodtan megkezdhetjük ősszel, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele. Érdemes még a fagyok beállta előtt gombaölő szerrel bepermeteznünk a gyümölcsfáinkat. A növényvédelmi tennivalók sem érnek véget a betakarítás után. A zárópermetezéseket érdemes most beiktatnunk, a peronoszpóra gombája ugyanis a lehullott levelekben és a kéregben is áttelel. A lisztharmatgombát a leveleken található apró fekete pontokról ismerhetjük fel. A kajszifák gutaütésére az ágak, vagy később az egész fa elszáradásából következtethetünk. A kórokozók ősszel mindig a sebeken keresztül fertőznek, ezért lombhullás után nem szabad metszeni permetezés nélkül. A diófák levelein kialakuló barna foltokat a gnomóniás levélfoltosság gombája okozza. A kórokozó a dióburkokban telel át, ezért mindig fontos a lomb elégetése. Ha most ültetjük el a fiatal fákat és cserjéket, érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szüksége van vízpótlásra. Érdemes betakarítani és megszárítani a jövő évre szánt vetőmagokat, és dugványokat venni az évelő növényekből. A gyógynövényeket is ilyenkor kell leszüretelni, megszárítani és elraktározni.

2021.10.01.

Király László