Januári aktuális kerti tippek

2022.01.10 Szerző: Király László

Kezdődik az új év, új tervekkel, ötletekkel várjuk a tavaszt. Ez a hónap jó az értékelésre, tervek készítésére.

Januári aktuális kerti tippek
Fénykép forrása: PxHere.com

Nézzük át a vetőmag katalógusok kínálatát, kezdjük el tervezni a vetésforgónak megfelelően az idei vetőmagszükségletünket. Készítsünk ültetési tervet. A szerszámok javításának is itt az ideje. Ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, megfenni, amikor már szükségünk van rá. A törött, sérült szerszámnyelek kicserélésének is itt az ideje. Folytassuk a madarak etetését itatását. A segítségünkre lévő madarakat a tél legnehezebb időszakain átsegíthessük, folyamatosan gondoskodjunk az etetésükről és az ivóvízükről.

DÍSZKERT: havazás után az értékes fás szárú növényekről rázzuk le a havat, különben ágak törhetnek le. A tujákról, fenyőkről, örökzöldekről egy seprűvel óvatosan megütögetve távolítsuk el a havat. Ha fagymentes az idő, elkezdhetjük a díszcserjék ritkítását, a túl sűrűn álló hajtásokat a talajszintje fölött vágjuk le. A lomblevelű sövényeket, amelyek túl magassá nőttek, az idős fás részekig vágjuk vissza (ifjítás). Az idősebb fákról fűrészeljük le az elhalt, beteg, korhadt ágakat. A cserjéket, fákat földlabdával együtt átültethetjük, ha fagymentes az idő. Nézzük át kardvirág, dália és gumós begónia gumóit, illetve hagymagumóit, hogy az esetleges veszteségeket elkerüljük. A betegnek tűnőket azonnal vegyük ki és semmisítsük meg, mielőtt a rothadás átterjed az egészséges gumókra is. Remek tárolási mód, ha a hagymákat, gumókat régi rossz harisnyákba tesszük és szellős helyre felakasztjuk. Így a levegő is jobban átjárja őket, kevesebb helyet is foglalnak.

KONYHAKERT: készítsünk ültetési tervet, miközben vegyük figyelembe az elmúlt év tapasztalatait. Például azokból a zöldségfélékből, amelyek túlzott bőséggel láttak el bennünket kevesebbet tervezzünk, és fordítva. A cserepes metélőhagymát állítsuk az ablak közelébe, és kezdjük el öntözni, hogy friss, új hajtásokat hozzon. Kis vetőládába szórjunk zsázsát, vagy más csírázásra előkészített magokat. Ellenőrizzük a tárolókat (alma, burgonya, stb.) és a romlásnak indulókat távolítsuk el, mielőtt a többi is megbetegszik. Ha enyhe az idő, szellőztessük a pincét.

GYÜMÖLCSÖS: folytassuk az idős fák ritkítását, a beteg, száraz, sérült ágakat távolítsuk el. Nézzük át a gyümölcstárolót, és válogassuk ki a rothadt termést. Ha oltani szeretnénk, a szükséges oltóágakat fagymentes időben vágjuk le. Az oltóágak tárolására olyan helyet válasszunk, amelyet télen nem ér a nap. Hosszúságuknak kb. egyharmadáig ássuk be őket a földbe. Esetleg a hűtőben tárolhatjuk, egy nyirkos újságpapírba és műanyag zacskóba betekerve. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy kellően nyirkos maradjon. A kiszáradt oltóvesszőknek nem vesszük hasznát. Az átoltásra szánt gyümölcsfákat már most készítsük elő, végezzük el a korona visszametszését.

MOGYORÓBOKOR METSZÉSE: (ritkítás) A mogyoróbokornál távolítsuk el a talajból feltörő fölösleges tősarjak egy részét, mert így nagyobb termést kapunk. Mivel egy év alatt a mogyoróbokor sok tősarjat nevel, ha ezeket mind meghagynánk, a bokor annyira besűrűsödne, hogy csak a szélső ágak hoznának csak termést, el kell távolítanunk ezeket néhány kivételével. Tehát, csak ott hagyjunk meg tősarjat, ahol az elöregedett hajtást kivágjuk. Ez egy folyamatos ifjításnak felel meg. Ezt az ifjítást az elöregedett ribizli és egres bokrokon is el kell végezni. A tősarjak teljes eltávolításával azonban várjunk a virágzás végéig, hogy a beporzás megtörténhessen.

TÖRZSTISZTÍTÁS: érdemes az idősebb fák törzsének tisztogatását elkezdeni az enyhébb napokon. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alatta meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat. A munka megkezdése előtt terítsünk fóliát a fa köré és a kaparékot égessük el. A tél eleji fagymentes napok a megfelelő idő arra, hogy lepermetezzük a növényeket, így megelőzhetjük telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. A kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer a leggyakrabban használt téli kezelés. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj.

METSZÉS: a januári hónap nem a legmegfelelőbb a lombhullató fák és cserjék megmetszésére. Fagyos időben a metszést hanyagoljuk, mert csak roncsoljuk a növényeinket. Tervezzük meg és szerezzük be a szükséges műtrágyákat. Ősszel elsősorban a foszfát-és kálium tartalmú műtrágyákat szórtuk ki, tavasszal viszont nitrogén tartalmú műtrágyára (pétisó, ammónium-nitrát)lesz szükségünk. A vetőmagok között sem árt körbe nézni. Számos megbízható hazai vetőmagok a neten is elérhetők.

Gyál.2022.01.03.

Király László
elnök