Virágözön télen

2022.03.10 Szerző: Kalmár Éva

Az elmúlt évtizedekben rengeteg virágot honosítottam meg a kiskertemben, a lakásban.

Virágözön télen

Minden napom azzal indul, hogy körülnézek melyik virág bújik ki éppen, melyik hoz virágot és alig várom, hogy végre kinyíljon. Figyelem a kártevőket, hogy időben be tudjak avatkozni. Nem vagyok kertész, így a szakmai ismereteim elég hiányosak, de igyekszem azzal pótolni, hogy minden fellelhető gondozási tanácsot elolvasok, ezeknek megfelelően tartom a növényeket. Bevallom eleinte nem sok sikerélményem volt, mert agyongondoskodtam a növényeimet. Rendre kipusztultak, mert túllocsoltam, túltápoztam és bizony a kártevők sem kímélték őket. Lassan összebarátkoztunk. Igyekeztem megtanulni, hogy a különböző növényeknek különböző igényei vannak és ha figyelembe veszem ezeket a gondozásnál, akkor virágözönnel hálálják meg. Ma már mindig utána olvasok annak is, hogy egy-egy virágnak hol van az eredeti élőhelye, hogyan tudok hasonló feltételeket teremteni, hogy a virág nálam is jól érezze magát.

A ködös, párás, nyirkos hideg télben megpihen a természet. A fák, a bokrok lehullatják leveleiket, az évelő virágok még dacolnak a hideggel ameddig csak bírják. 2021. végén a viszonlag enyhe november és december még adott egy kis látnivalót a virágos kertben. Egy-két rózsa, tátika, a krizantémok még karácsonykor is szinesítették a téli szürkeséget. Elkezdtek kinyilni a hunyorok és a téli jázmin is felhívta magára a figyelmet a sárga virágaival.

Nem kell azonban búcsút mondani ősszel a virágok színes kavalkádjának. Bent a jó meleg lakásban is tarthatunk gyönyörű színekben pompázó virágokat.

Nekem nagy kedvenceim a lepke orhideák (is). Viszonylag könnyen tartható növények és egy kis odafigyeléssel virágba borítják a lakást. Nincsenek különleges körülmények a lakásban, mégis minden télen ontják a virágokat. Az eredeti élőhelyükön a fákon megkapaszkodva élnek. Nem élősködők, nem a fákból vonják el a táplálékukat, hanem csak megkapaszkodnak a légző gyökereikkel.

Legfontosabb, hogy amikor megvásárolom, - akkor is ha tele van virággal – mindig átültetem.  Azért ragaszkodom az átültetéshez, mert a termesztők  a pici növényt jellemzően egy kis kosárkában nevelik  amiben lehet szivacs, moha vagy kókusz, de mindenképpen a nedvességet jól megtartó közeg. Ez a kis kosár nagyon gyorsan rothadásnak indítja a gyökérzetet és a növény elpusztul.

Jellemzően 2 évente ültetem át úgy, hogy mindig átlátszó cserépbe teszem és vigyázok, hogy a közegen kívül nőtt léggyökerek kint is maradjanak. Az elhalt gyökereket levágom és csak a teljesen egészséges gyökerekkel ültetem vissza. Fontos, hogy a fákon élve sincsenek folyamatosan nedves közegben, alkalmanként teljesen kiszáradnak a levelek, a légzőgyökerek. Csak a levegő pára tartalmából nyerhetnek nedvességet. Ezért nekem sem szabad folyamatosan nedves közegben tartani, mert akkor rothadásnak indul. Vigyázni kell a permetezéssel is, mert a növény tövében pangó víz is elindítja a rothadást.

Télen a szoba ablakban, illetve közel az ablakhoz tarom őket, hogy elég világos helyen legyenek. Imádnak a fényben fürdőzni és hálásan ontják a virágokat. Tavasszal a fagyok elmúltával kiteszem őket a kertbe árnyékos helyre. Nyáron két hetente Wuxal tápot kapnak, hogy jól megerősödjenek. Ősszel viszont rideg tartás következik a védett, de nyitott teraszon. Nagyon kevés vízet kapnak és kint vannak a hidegben egészen addig, amíg az éjszakai hőmérséklet tartósan nem süllyed 5 fok alá. Minden évben sajnálom őket, meg sopánkodok, hogy szegények megfáznak, de nem.  Amikor hidegre fordul az idő beköltöznek a szobába. Mielőtt a helyükre kerülnek beáztatom a cserepeket 6:30:30 arányú tápot tartalmazó vízbe. Ez a kálium és foszfor túlsúlyos tápodat segíti a virágképzést. A virágzás idején mérsékelten öntözöm 10-14 naponként, alkalmanként be is áztatom őket. Egy hideg párásító berendezéssel szabályozom a szoba páratartalmát, amit a virágok nagyon meghálálnak és mivel illóolajat is teszek bele, jót tesz nekem is.

A facebook oldalamon gyakran megosztom az éppen nyíló virágaimat és szívesen osztom meg a tapasztalataimat a növényeim gondozásáról.

További képek a fényképgalériában.

Kalmár Éva